Erkekte Kısırlığa Yol Açan Faktörler Nelerdir?
Sperm Üretim Bozuklukları
Sperm sayısının düşük, hareketlerinin zayıf ve spermde şekil bozukluğu olması.
Varikosel
Enfeksiyonlar
Ergenlikte veya erişkin dönemde geçirilen kabakulak testislerde de orşite sebep olabilir. Bu durum sperm üretimini bozabilir.
İnmemiş Testis
Doğum sonrası 1. yaşa kadar testisler torbalarına inmezse cerrahi ile yerlerine indirilmelidir. Aksi halde testis kanalında kalan testisler yüksek ısıya maruz kalacağından sperm üretimi geri dönüşümsüz olarak bozulabilir
Çevresel Toksinler
İlaç Kullanımı ve Alışkanlıklar
Karaciğer ve böbrek hastalıkları, geçirilen ateşli hastalıklar, hormon üretimini etkileyen ilaçlar, alkol, sigara ve uyuşturucu kullanımı,kimyasal madde ve radyasyon maruz kalmak sperm üretimini bozabilir.
Genetik Bozukluklar
Menisinde hiç sperm olmayan veya 5 milyondan az sperm bulunan erkekte genetik bozukluk olabilir. Bu durumda kromozom tayini ve Y kromozomunda mikrodelesyon taraması yapılması uygundur. Bu bozukluklar Y kromozomu yoluyla erkek çocuğa genetik geçiş gösterecek ve erkek çocuk ileride aynı sorunla karşılaşabilecektir. Bu gibi durumlarda PGT uygulamaları yardımcı olabilir.
Sperm Kanallarına Ait Bozukluklar
Sperm kanalları doğuştan gelişmemiş olabilir veya geçirilmiş enfeksiyon ve cerrahi operasyonlara bağlı olarak sonradan tıkanabilir. Sinir sistemi hastalıkları, şeker hastalığı, prostat, idrar kesesi ve kanalına ait geçirilmiş operasyonlar meninin dışarı atılamayıp idrar kesesine geri kaçmasına neden olarak kısırlığa neden olabilirler