12 ay boyunca korunmasız ilişkiye girip, sonucunda gebelik yaşamayan çiftler tüp bebek tedavisi için sağlık merkezlerine başvurabilirler. Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce bazı tahliller, kontroller ve muayeneler yapılır ve s-bu tetkiklerin sonucunda eğer tüp bebek tedavisi için sorun teşkil edecek bir durum yoksa tedaviye başlanır.Tüp bebek tedavisi çeşitli aşamalarla gerçekleşir.
Tedavinin ilk aşamasında kadının yumurtalarını kontrol altına almak amacıyla bazı ilaç tedaviler uygulanır. Bu ilaçları kadınlar kendi kendisine uygularlar. Bu ilaçlar kadınların gerekli zamanda yumurtlamaları için kullanılır. Böylece zamansız yumurtlamalar kontrol altına alınır.
Yumurtaların kontrol altına alınmasından sonra sıra yumurtaların çoğaltılmasına ve uyarılmasına gelir. Tüp bebek tedavisinin başarı sağlamasında en önemli kıstas yumurtaların çoğaltılması ve döllenmeye hazır hale getirilmesidir. Kontrol için gerçekleşen ilaç tedavisinden sonra yumurtaların uyarılması için gereken ilaç tedavisine başlanır. Bu tedavi kaslara veya cilt altına yapılan iğnelerle gerçekleşir. Bu tedavi yaklaşık 10 gün sürer ve bu süreç içerisinde birkaç kez doktor kontrolü yapılır. Bu kontrollerin amacı, yumurtaların uyarılıp uyarılmadığını kontrol etmek ve hormon düzeyini saptamaktır. Eğer değerler istenilenin altındaysa, ilaç dozu değiştirilebilir.