Skip to main content

Aşılama ile tedavi yöntemi çiftlerin muayene ve tetkiklerinin görülmesinin ardından uygunluk durumuna göre planlanabilir.  Bu nedenle çiftlerin tedavi öncesi iyi değerlendirilmesi gereksiz bazı uygulamaların önüne geçebilir.Daha önce tüp bebek tedavisinin uygulanmış olması aşılama tedavisine engel bir durum değildir.
                         Aşılama Tedavisi Nedir ?
                    Aşılama yöntemi, tüp bebek tedavisine geçilmeden önce hamilelik şansını artırmak için kullanılan bir tedavi uygulamasıdır. Aşılama işleminde erkeğe ait spermlerin özel birtakım işlemlerden geçirildikten sonra yumurtanın atıldığı gün ve zamanda kadının rahminin içine verilmesidir.
                        Spermler Nasıl İşlemlerden Geçiyor ?
                  Aşılama için erkeğin meniyi özel bir kaba toplaması istenir. İşlemde kullanılacak olan spermler laboratuvarda özel bazı teknikler kullanılarak meni sıvısı ve ölü ya da hareketsiz diğer spermlerden ayrılır. Bu hazırlık işlemi 1-2 saat sürebilir.
                         Yumurta Gelişimi Nasıl Sağlanır ?
                  Ovulasyon indüksiyonu yani yumurta geliştirme işlemi ortalama 9-12 günlük hap veya iğne kullanımı ile sağlanabilmektedir.
                         Aşılama İşlemi Nasıl Yapılır ?
                  Hap veya iğne tedavisi alan kadınlarda, çatlatma iğnesi yapıldıktan 12-36 saat sonra yapılır. İşlem sırasında Rahim ağzının silinmesi/temizlenmesinin ardından çok ince, yumuşak bir tüp rahim azından ilerletilerek rahmin içine yerleştirilir ve tüpün diğer ucundan hazırlanmış olan erkeğe ait spermeler bir enjektör yardımıyla rahmin içine aktarılır. Ağrısız bir işlemdir ve genellikle anestezi gerekmemektedir.
                       Aşılama İşlemi Kaç Defa Denenebilir?
                  Uygun hastalarda tüp bebek tedavisine geçilmeden önce aşılama yönteminin iki veya üç kez uygulanabilir.