Skip to main content

Karın bölgesinde gelişen çeşitli hastalıkların tanı ya da tedavisi için kullanılan konforlu bir  cerrahi yöntemdir ve cilt üzerindeki kesi boyutu son derece küçüktür. 

Karın bölgesine açılan kesiden vücut içine sokulan laparoskop sayesinde ile karın içi görüntü bir ekrana aktarılır. Böylece hekim, operasyon sırasında rahat bir görüş elde eder. Karın bölgesinin farklı yerlerine açılan kesiler sayesinde operasyon bölgesine diğer cerrahi aletler sokulur ve cerrah, hareketlerini yüksek çözünürlüklü bir monitörden izleyerek yapar. Minimal invaziv cerrahi ya da kansız ameliyat olarak da bilinen laparoskopik cerrahi yöntemi ile pek çok farklı hastalığın tanısı koyulabilir ve tedavisi yapılabilir.

Laparoskopik cerrahide ihtiyaç duyulan kesi alanı 0.5 ila 1 cm. aralığındadır. Dolayısıyla kişi, ameliyat sonrasında daha az ağrı hisseder. 

Tanı amaçlı yapılapildiği gibi eş zamanlı müdahale edilmesi gereken bir durum varsa karın bölgesinde farklı bölgelere 2 ya da 3 farklı kesi açılır ve bu bölgelere trokar tüpleri yerleştirilir. Bu tüplerin içinden laparoskopik cerrahi sırasında kullanılan yardımcı el aletleri sokulur ve cerrahi işlem gerçekleştirilir.

Laparoskopik cerrahide ameliyat ne kadar büyük olursa olsun operasyon sonrasında hastanın hissettiği acı ve ağrı gibi yakınmalar açık ameliyatlara göre çok daha azdır. Hastanın daha az ilaç kullanarak hızlıca iyileşmesini sağlayan bu yöntem sayesinde pek çok farklı ameliyat yapılabilir.

                            İnfertil Hastaya Yaklaşımda Laparoskopinin  Kullanım Alanları

                            • Tanı amaçlı
                            • Yumurtalık kistleri
                            • Çikolata kistleri
                            • Tüp hastalıkları ve tıkanıklıkları
                            • Pelvik adezyonlar denilen karın boşluğu yapışıklıkları
                            • Endometriozis odakları
                            • Rahimi ilgilendiren urlar-myomlar