Yumurtlama Tedavisi
Yumurtalıkların uyarılması ve yumurta gelişiminin takibi; Tüp bebek tedavisinin başarısı anne adayının yumurtalıklarında çok sayıda ve kaliteli yumurta üretilmesine bağlıdır. Bu amaçla, kişiye özel olarak belirlenen tedavi ile yumurtalıklar, yumurta gelişimini uyaran ilaçlar ile uyarılır. Bu ilaçlar cilt altına veya kas içine yapılan iğnelerdir. Yumurtalıkların bu ilaçlar ile uyarılması yaklaşık 10 gün sürer. Bu süreç içerisinde yumurta gelişiminin takibi için anne adayı ultrasonografi eşliğinde birkaç kez kontrol edilir. Gerekli görülürse kandan, hormon düzeylerine (E2) bakılıp ilaçların doz ayarlaması yapılır.
Yumurtaların Toplanması (OPU)
Yumurta gelişiminin takibi sırasında, yeterli sayıda yumurtanın olgunlaştığı tespit edildiği gün, yumurtaların en son gelişim basamağını tamamlamak üzere HCG enjeksiyonu (çatlatma iğnesi) yapılır. Yumurtaların toplanması bu son ilaç enjeksiyonundan sonraki 36. saate programlanır. Yumurtaların toplanması sırasında sakinleştirici, uyku verici ilaçlar verilebileceği gibi, işlem tümüyle anestezi altında da gerçekleştirilebilir. İşlem, yumurta gelişim takiplerinizde yapılan vajinal ultrasonografi uygulamasına benzer. Tek farkı transvajinal ultrasonografi aletine bağlı bir iğnenin vajenden geçirilip anne adayının yumurtalıklarının içerisindeki sıvı toplanarak, toplanan bu sıvının içinde var olan yumurtalar alınır. Folikül sıvısında herhangi bir yumurtaya ulaşılamadığı takdirde özel bir solisyon ile yıkanma yöntemi ile birkaç kez denenerek içinde kalmış olabileceği düşünülen yumurtalara ulaşılmaya çalışılır. Yumurta toplama işleminin süresi ortalama 20-30 dakikadır. Baba adayından alınan sperm hücreleri ile, anne adayından alınan yumurtaların döllenmesi işlemi, yumurtaların toplandığı gün gerçekleştirilir. Yumurtaların toplanmasını takiben 2-3 saatlik dinlenmenin ardından çift klinikten taburcu edilir. Bu aşamadan sonra kullanılacak ilaçlar konusunda anne-baba adayı, doktor ve hemşire tarafından bilgilendirilir
Laboratuvar İşlemleri
Yumurtaların toplanmasından bir gün sonra, yumurtalardan kaçının normal şekilde döllendiği konusunda çifte bilgi verilir. Bu aşamadan sonra, normal olarak döllenen Embriyo, laboratuvarda 2 ile 5 gün arasında izlenir. Uygun görülen zamanda, aralarında en kaliteli olanlar belli sayıda seçilir ve yasal çerçevede belirlenmiş olarak anne rahmine yerleştirilir.
Bu yerleştirme (Transfer) işleminin ne zaman gerçekleştirileceği belirlendikten sonra anne baba adayı laboratuvarımız tarafından aranarak bilgilendirilir.
Embriyo Transferi
Transfer işlemi öncesinde, çifte transfer edilecek embriyo sayısı ve kalitesi konusunda bilgi verilir. Transfer işlemi, çok basit bir muayene işleminden farksızdır. Herhangi bir anesteziye gerek duyulmaz. Transfer öncesi tek istenilen, anne adayının su içip, idrar torbasını bir miktar doldurmasıdır. Çünkü transfer işlemi ultrasonografik gözlem altında yapılmakta ve bunun için de idrar torbasının bir miktar dolu olması gerekmektedir. Transfer işlemi sırasında, embriyolar ile yüklenmiş olan bir iğne vajenden ve rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilir ve embriyolar rahim içerisine bırakılır. Eğer yerleştirme işleminden sonra geride iyi kalitede embriyo veya embriyolar kalmış ise, çiftin onayı alınarak bu embriyolar ileride kullanılmak üzere dondurulup saklanır.
Gebelik Testi
Transfer tarihinden 12 gün sonra gebelik testi yapılması istenir. Gebelik testi sonucuna göre süreç doktor ve hemşire tarafından yönetilir.